Mai mult, este institutionalizata discriminarea pe doua fronturi: intre asa-zisii interni si angajati, fie ei si stagiari, dar si intre internii „favorizati” din misiuni permanente ori institutii care au vreun rol in pregatirea Presedintiei romane a Consiliului UE, care vor avea o remuneratie echivalenta salarizarii unui referent de specialitate, si cei din celelalte organizatii, unde vorbim de 50%. In toate cazurile, lipsesc garantii minime privind asigurarea predictibilitatii relatiilor dintre intern si organizatie si garantarii respectarii unor standarde minime ”, meníoneaza Madalin Blidaru, vicepresedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului Miscarea Populara.
Organizatia de tineret a PMP atrage atentia asupra riscurilor la adresa respectarii drepturilor tinerilor, relatiilor de munca ascunse create si diferentelor de sanse instituite de Legea internshipului. OT PMP evidentiaza relatiile de munca mascate sub contracte de internship introduse, fara protectie sociala, incertitudini create pentru persoanele ocupate astfel si pentru organizatiile gazda privind aranjamentele contractuale, precum si modul arbitrar in care sunt stabilite criterii diferite categorii de interni.
Noul aranjament contractual este definit in afara legislatiei muncii, ofera un cadru favorabil transformarii ideii de internship in munca deghizata, fara o limita de varsta, ocolind salarizarea minima, sistemele de asigurari sociale si de sanatate, garantarea drepturilor ce tin de informare, asociere, dispunerea orelor de lucru, participarea tuturor partenerilor sociali si chiar de asigurarea egalitatii de sanse in accesarea programelor de internship.
Ofera incertitudine pentru organizatiile gazda, fie ele in firme, organizatii neguvernamentele sau institutii publice, si insecuritate pentru viitorii interni privind viitorul acestora pe piata muncii. Beneficiind de criterii diferite, noua lege creeaza o categorie de interni „speciali” in misiunile permanente ale Romaniei in strainatate, in institutiile si autoritatile publice implicate in activitati privind pregatirea, organizarea si desfasurarea perioadei de exercitare de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene din anul 2019.
Informatii de fundal:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Pe 16 iulie, Presedintele Romaniei a semnat decretul pentru promulgarea Legii internshipului, proiect initiat de Guvernul Romaniei si aprobat de Parlamentul Romaniei cu o larga majoritate. Noua lege (176/2018) reglementeaza modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au implinit varsta de 16 ani, introducand aceasta forma contractuala in legislatia interna.
Sursa: Mediadax