Talentele nu vor ramane intr-o companie unde nu se simt stimulate, indiferent de salariu si alte beneficii. Pe de alta parte, angajatii care nu se simt apreciati pentru munca pe care o depun cu sarguinta de, probabil, mult timp, vor pleca si ei cu prima ocazie. Ce este de facut?
Trainingul reprezinta, in aces caz, cheia succesului. Implicare, motivare, crestere profesionala - toate acestea pot fi atinse prin organizarea unor sesiuni eficiente de training.
Dar ce presupune training-ul eficient al salariatilor?
1. Dati tonul inca de la inceput
Costruiti o cultura organizationala axata pe invatare. Promovati aceasta cultura inrandul angajatilor, inca din prima lor zi de munca. In acest mod, vor fi stimulati chiar de la inceput, datorita incurajarii procesului de invatare. Training-ul nu trebuie vazut ca ceva exclusivist si ocazional, ci promovat ca pe o directie accesibila tuturor angajatilor.
2. Organizati training-uri pe valorile organizationale
Training-ul la locul de munca nu trebuie sa vizeze doar dobandirea unor noi competente sau abilitati. Este la fel de important sa oferim angajatilor training-uri privind cultura organizationala, valorile si obiectivele companiei, tendintele industriei, etc. Acest tip de training creste gradul de implicare si interes al angajatilor.
3. Puneti accentul pe cross-training
Termenul de "cross-training" se refera la instruirea salariatilor in alte domenii decat cele in care activeaza. Aceasta strategie este esentiala pentru specializarea continuua a resurselor umane. Astfel de angajati pregatiti in diverse departamente vor putea fi transferati in functie de necesitati. In plus, vor fi mult mai implicati si se vor simti mult mai responsabili.
4. Numiti mentori pentru angajatii care vor sa promoveze
Mentoratul reprezinta o continuare eficienta a programelor de training. Angajatii interesati sa promoveze intr-un post de conducere pot beneficia de sfaturile si recomandarile directe ale unei persoane aflate intr-o pozitie similara, in cadrul companiei.
5. Stabiliti un sistem de recompense
Chiar daca training-ul este o activitate obligatorie, recunoasterea si recompensarea celor mai implicati angajati reprezinta un mod suplimentar de a le stimula interesul. De la o simpla diploma pana la o zi libera, recompensa pentru o participare de succes la training este un instrument usor de folosit de catre managerii HR.