Ce aspecte sensibile ridica formarea profesionala a angajatilor?
Ce pasi trebuie sa urmati? Ce documente trebuie sa intocmiti?
Va oferim o lucrare de ultima ora a Grupului Rentrop & Straton – Ghid practic. Totul despre procedura de formare profesionala – care contine proceduri, recomandari si solutii pentru toate situatiile care pot aparea in practica, inclusiv modele gata scrise de contracte si documente care, mai mult ca sigur, va vor fi cerute in cazul unui control ITM, detalii AICI >>>
3 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stiti legat de pregatirea profesionala a angajatilor dvs.!
1. Aveti obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
- cel putin o data la 2 ani, daca aveti cel putin 21 de salariati;
- cel putin o data la 3 ani, daca aveti sub 21 de salariati.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
2. Daca nu v-ati respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala dvs. participarea unui salariat la formare profesionala, salariatul in cauza are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de dvs., de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
3. Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala, chiar daca respectiva formare profesionala este in interes personal, pentru o activitate care nu are legatura cu activitatea firmei dvs. Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata (art. 154 din Codul muncii republicat).
Fiecare dintre aceste 3 chestiuni prezinta insa puncte sensibile, dificil de gestionat, cum ar fi:
Cum trebuie redactat contractul de formare profesionala?
Care este cuantumul si tratamentul fiscal al indemnizatiei de concediu pentru formare profesionala?
Ce inseamna calificare la locul de munca?
Ce documente trebuie sa intocmiti si care este circuitul lor?
Aflati raspunsurile complete si profesioniste din lucrarea pe care v-o oferim - Ghid practic. Totul despre procedura de formare profesionala - detalii AICI >>>
Probleme sensibile care apar in practica - formarea profesionala obligatorie!
Lucrarea va prezinta si studii de caz foarte sugestive, solutionate impecabil, cu temeiuri legale, care va ajuta sa intelegeti mai bine atat complexitatea acestui subiect (formarea profesionala a angajatilor), cat si importanta pe care trebuie sa i-o acordati.
Problema 1
O societate doreste sa angajeze cu contract individual de munca pe durata determinata o persoana pe o functie pentru care nu are calificare. Care ar fi consecintele pe care cele doua parti semnatare ale contractului de munca le-ar putea suporta in acest caz?
Problema 2
O societate a organizat un concurs pentru ocuparea unui post de mecanic/lacatus mecanic si a angajat un candidat care a prezentat o adeverinta din care rezulta ca a absolvit cursul de lacatus mecanic, adeverinta valabila pana la eliberarea certificatului de calificare. Ulterior, cand a prezentat certificatul de calificare in original, s-a descoperit ca datele din acesta nu corespund cu cele din adeverinta. Contractul de munca incheiat cu acesta inceteaza de drept?
Solutiile complete le gasiti in lucrarea Ghid practic. Totul despre procedura de formare profesionala, detalii AICI >>>