Asa se face ca institutiile de formare profesionala din Romania nu s-au aliniat nici pana acum la cerintele pietei muncii, asa ca tinerii nu folosesc informatiile studiate pe parcursul studiilor.
Peste 50% dintre tinerii romani care se incadreaza in piata muncii (53,42%) aleg, pentru prima angajare, joburi in vanzari (18,7%), productie (11,8%), industria ospitaliera (9,09%), servicii externalizate (call-center - 6,34%) sau lucreaza pe pozitii de muncitori necalificati (6,49%), informeaza wall-street.ro.
Intr-o era in care criza fortei de munca este la apogeu, ar fi indicat ca sistemul sa mearga struna, pentru ca atat angajatorii cat si viitorii salariati sa stie ce au de facut, dupa ce vor absolvi studiile. Din pacate, nu se intampla asa, iar intre institutiile de formare profesionala si angajatori nu exista o relatie stransa, asa cum ar fi normal.
Ramane de vazut cum va evolua criza fortei de munca in anul 2019.
Sunt vesti bune pentru romanii care doresc sa se formeze profesional, in contextul in care pot beneficia de cursuri gratuite, oferite de autoritatile romane.
2.289 persoane vor participa la cursurile gratuite organizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca in aprilie 2019.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Programele de formare profesionala cu cele mai multe locuri disponibile vizeaza calificari precum: inspector (referent) resurse umane (209), agent de securitate (190), bucatar (179), lucrator in comert (177), operator introducere validare si prelucrare date (163), comunicare in limba engleza (70 persoane), ospatar (chelner)...vezi mai multe despre formarea profesionala aici >>>