Obiectivul acestui proiect este sa imbunatateasca instrumentele de politica publica in ceea ce priveste integrarea pe piata muncii a tinerilor NEET, avand in vedere ca gradul de ocupare al acestora este nesatisfacator in majoritatea statelor europene.
ATENTIE!
A aparut lucrarea "Teste de angajare, evaluare si motivare a angajatilor. 47 teste de succes utilizate de profesionistii din toata lumea", detalii AICI >>>
Principala tema dezbatuta si analizata in cadrul atelierelor de lucru de la Bucuresti a fost profilarea tinerilor NEET, expertii impartasind modul in care se foloseste acest instrument in tarile din care provin.
Profilarea este activitatea prin care serviciile de ocupare stabilesc profilul persoanelor in cautarea unui loc de munca si incadrarea in nivelurile de ocupabilitate: usor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil si foarte greu ocupabil. De asemenea, profilarea ajuta la evidentierea punctelor slabe care exista in ceea ce priveste riscul persoanelor de a deveni someri de lunga durata, iar rezultatul obtinut ajuta in luarea deciziilor de adaptare a masurilor de activare in functie de nevoile persoanelor.
Datele culese si centralizate de experti, precum si concluziile rezultate vor intra intr-un proces de evaluare a grupului de lucru interregional, care va stabili cele mai bune 4 practici in ceea ce priveste profilarea, ulterior fiecare stat urmand sa isi imbunatateasca aceasta practica.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Portal Codul Muncii
Cooperarea interregionala vizeaza invatarea reciproca in scopul actualizarii instrumentelor de politica din cadrul celor 5 teme predefinite, respectiv:
1. Colectare de date, realizarea de anchete calitative si analize legate de NEET;
2. Elaborarea profilului tanarului NEET, pentru o cale de activare mai coerenta si eficienta;
3. Furnizarea de instruire si suport personalizat pentru tinerii NEET care participa la scheme de activare;
4. Introducerea unor servicii de acompaniament si potrivirea abilitatilor tinerilor NEET cu cerintele pietei muncii;
5. Dezvoltarea unei strategii de sensibilizare pentru implicarea tinerilor inactivi.
Pe langa expertii din cele 7 tari partenere, la discutiile din Bucuresti au participat si Patricia Navarro-Palau din partea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), precum si reprezentanti ai Forumului European al Tineretului (EYF), ai Forumului Tinerilor din Romania si ai Consiliului Tineretului din Romania (CTR).
Aceasta este cea de-a treia intalnire in care se reunesc expertii din cele 7 tari, dupa cele desfasurate anul trecut in Malta si Italia.
@Work4NEETs este finantat, in procent de 80%, prin programul INTERREG EUROPE, obiectivul nr. 4. „O Europa mai sociala”, obiectivul specific (I) „Eficacitatea si incluziunea pietei muncii, accesul la locuri de munca de calitate, economia sociala”, si are o valoare totala de 1.140.000 de euro. Perioada de implementare este martie 2023 – februarie 2027.
Programul INTERREG EUROPE sprijina invatarea interregionala in randul organizatiilor relevante pentru politicile publice europene si permite autoritatilor publice si altor organizatii relevante pentru politici publice sa schimbe si sa transfere practici privind modul in care functioneaza interventia publica si, prin urmare, sa gaseasca solutii pentru a-si imbunatati instrumentele de politica in beneficiul propriilor cetateni.